Ski vs. Raliu, fratii Barbu sunt de senzatie

Sebi si Alex s-au nascut practic cu sporturile extreme sub nas. Parintii lor au lucrat în Paltinis si astfel skiurile au fost puse în picioarele lor înca din frageda pruncie. De asemenea, tatal lor este pasionat de masini, fiind multa vreme copilot la raliuri, asa ca Sebi a avut de unde alege. „Eram copii atunci când am fost selectati la ski, în lotul celor de la Club Sportiv Soimii Sibiu. Acolo am fost copii, juniori, iar apoi am fost legitimati la Dinamo Brasov. Alex este si astazi legitimat la acel club, doar ca s-a transformat în Dinamo Bucuresti”, povesteste Sebastian Barbu. Atunci când Sebi a ajuns la 15 ani de practicare a skiului, carierele sportive ale celor doi frati s-au separat. Sebi se îndreapta catre raliu, o alta pasiune de a sa, la care a participat deja la cinci sezoane, pe când Alex ramâne la performanta din ski. „Alex este foarte bun în ceea ce face, iar rezultatele obtinute de el, în ultimul timp, îi demonstreaza experienta si dedicarea, fiind martore ale randamentului sau maxim”, spune Sebi. Rezultatele ambilor frati în cariera lor sportiva de pâna acum, sunt graitoare, însa nu sunt definitive. Atât Sebi, cât si Alex sunt pusi pe fapte mari. În ceea ce priveste evolutia lui Sebastian pe skiuri, acesta a fost campion national atât la copii, cât si la juniori si a avut participari în Cupa Americii de Sud, cea mai buna clasare la aceasta competitie fiind locul 5 la slalom special. Ca pilot de raliu a început tare, fiind campion national la debutanti, în primul sezon al competitiei Cupa Dacia. În ultimul sezon, în 2012, a obtinut locul III, la categoria doua roti motrice. Alexandru Barbu este multiplu campion national la ski, la copii, juniori si seniori. Sezonul acesta a fost unul de esenta tare pentru Alex. A reusit clasari în primele 3 pozitii la concursurile internationale din Italia, Austria, Slovacia si Cehia. La Campionatul Mondial de la Schladming, Austria, abia încheiat, Alex are o clasare pe locul 53 la slalom urias, din cei 100 cei mai buni skiori ai lumii. Acum se afla la antrenamente în Italia, urmând apoi o saptamâna de concursuri în Balcani, în Serbia si Muntenegru.

Cei doi frati depun foarte multa munca în sporturile pe care le practica, sunt dedicati si multumiti în acelasi timp, ca fac parte din categoria oamenilor care muncesc cu pasiune si se regasesc în ceea ce fac. Sebi îsi dedica 3 saptamâni pe luna, în întregime raliului, iar Alex, aunci când sezonul rece si competitiile se încheie, merge 3 luni pe an, o data pe luna, câte 10 zile, în cantonament, pe ghetar, acolo unde îi permite vremea, în Austria, Italia sau Elvetia. De asemenea, daca se gasesc resurse financiare participa si la Cupa Americii de Sud, apoi zilnic, câte 4, 5 ore sunt pentru antrenament fizic. Pauza are doar în luna aprilie, 2 saptamâni. În rest, ambii frati au aceleasi preferinte: „Pe lânga ski si raliu, una dintre cele mai placute activitati ale noasre este mountain bike-ul. În timpul liber, eu alerg pe pârtie la ski, pentru ca prima dragoste nu se uita niciodata. Alex în timpul liber vine dupa mine sa ma mai ajute la raliu.” Cei doi se sustin, se înteleg si se încurajeaza reciproc fara probleme, însa atunci când vor sa se faca utili prin sfaturi, începe razboiul orgoliilor. „Niciodata nu ne întelegem atunci când încercam sa ne dam sfaturi fiecare în sportul celuilalt. Dar de cele mai multe ori, gasim calea de mijloc, astfel încât lucrurile sa se rezolve bine.” În viitorul apropiat, Sebastian se pregateste intens pentru Campionatul National de Raliu, a carui prima etapa are loc în 22 martie la Brasov, dupa care se va axa pe participarea la începutul Raliului Sibiului si pe cele 5 etape care anul acesta fac parte din Campionatul European. Alex va continua sa lupte pentru confirmarea la Olimpiada, pentru care mai are de acumulat puncte în clasamentul international. În momentul de fata este pe locul 662 la slalom si pe locul 672 la supercombinata. Pentru confirmare trebuie sa se claseze în pimii 500 skiori ai lumii.

„Suntem norocosi ca am facut parte dintr-o generatie în care atât profesorii cât si antrenorii nostri ne-au atras catre sport. Ar fi foarte bine daca tinerii nu ar renunta la miscare, indiferent unde si cum o fac, pentru ca este acelasi lucru cu mersul la bar cu prietenii sau mersul la meditatii. Adica o activitate, ce ar fi bine si sanatos sa nu lipseasca din programul nostru zilnic” , a spus Sebastian Barbu.

Biografie

Data nasterii:
Sebi – 29.06.1984
Alex – 08.03.1987
Studii:
Sebi – ULBS, Facultatea de Educatie Fizica si Sport, specializarea ski si baschet
Alex - ULBS, Facultatea de Educatie Fizica si Sport, specializarea ski si baschet, masterand
Familie:
Sebi – necasatorit